08.08.2018 в 15:06

Олія чебрецю

cute

Про чудодійні властивості чебрецю звичайного відомо багато та практично усім. Однак мало хто здогадується, що лікарську силу має не лише листя, але й олія чебрецю.

 

Склад

Хімічний склад ефірної олії чебрицю визначає його лікарські властивості. Основа — тимол (антисептик) та карвакрол (протизапальний елемент), що пригнічують патогенну флору та вбивають бактерії. Крім цього, до складу ефірної олії входять терпенові спирти й монотерпини, органічні пігменти, камідь, мінерали, гіркоти, урсолова кислота та багато інших компонентів.

Як і листя чебрецю, його олія збагачена вітамінами групи А, В, аскорбіновою та фолієвою кислотами, кальцієм та фосфором, а ще залізом та міддю1.

Загалом, склад ефірної олії залежить від місця та умов вирощування чебрецю, часу збирання та способу приготування.

 

Лікарська дія

Олія чебрецю — ефективний засіб при інфекційних або запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Має спазмолітичну, тонізуючу, регенеруючу, відхаркувальну, сечогінну, вітрогінну, бактерицидну та антисептичну дії. Ці властивості допомагають ефективно боротися не лише із хворобами дихальної системи (фарингіт, тонзиліт, ларингіт, грип, синусит, кашель, бронхіт), але й шлунково-кишкового тракту, сечових шляхів та шкіри.

Також ефірна олія чебрецю знімає головний біль, допомагає впоратися із безсонням та хронічною втомою, покращує пам’ять, підвищує тонус нервової системи. Посилюючи кровообіг у капілярах, олія чебрецю збільшує силу серцевих скорочень та нормалізує тиск2.

 

Де знайти ?

Сам по собі чебрець — теплолюбива рослина, а її зерно проростає лише у грунті з підвищеною вологістю. Однак, зустрічаються паростки в соснових лісах, на піщаних схилах або галявинах. Також чебрець культивують у лісистих регіонах та степових зонах.

На щастя, маючи біль у горлі, фарингіт чи кашель, вам не доведеться вирушати у похід на пошуки лікарської рослини. Олія чебрецю дбайливо додана у склад пастилок Гербалор для горла, щоб швидко долати інфекції, стимулювати відхаркування та знімати запалення у дихальних шляхах.

  1. Мазнев Н. И. Золотая книга лекарственных растений / Н. И. Мазнев. — 15-е изд., доп. — М.: ООО «ИД РИПОЛ Классик», ООО Издательство «ДОМ. XXI век», 2008. — 621 с.
  2. Гатауліна Г. Масло чебрецю. Лікування і застосування ефірної олії чебрецю в косметології [Електронний ресурс] — Режим доступу: http://inmoment.com.ua/beauty/beautiful-body/thyme- oil.html