24.08.2018 в 14:56

Причини болю в горлі

cute

Біль у горлі, важкість ковтання, сухість чи подразнення знайомі практично усім, від малого до великого. Зрозуміло, що попередньо випитий холодний напій — далеко не єдина причина виникнення цих перших cимптомів нездужання.

 

Умови для появи болю в горлі

Важливо розуміти, що слизова оболонка горла вкрита безліччю нервових закінчень. Тому будь-яке подразнення чи, наприклад, втручання інфекції викликають такі неприємні відчуття у горлі, як: сухість, першіння, поколювання, печія, біль під час ковтання, розмові, їди або постійно.

Усе це свідчить про зниження захисних сил організму, спричинене хронічною втомою, нерегулярним харчуванням, авітамінозом, загостренням хронічних захворювань і рядом інших факторів.

Відомо, що у дітей біль у горлі трапляється набагато частіше, ніж у дорослих. Це пояснюється ще не сформованою імунною системою малюка. Відтак, знайомство з новим вірусом може викликати біль у горлі1.

 

Що означає біль у горлі?

Дуже часто біль у горлі з’являється на тлі вірусного фарингіту — запаленні слизової оболонки задньої стінки горла. Це захворювання, зазвичай, проявляється восени або весною, коли віруси та бактерії особливо активні. Біль у горлі при фарингіті — це важкість ковтання та першіння. Температура трохи вище 37 градусів, але відсутність слабкості чи ломоти спокушають хворих займатися самолікуванням2.

Біль у горлі може бути симптомом ангіни, тонзиліту чи ларингіту. Ангіна або тонзиліт означають запалення мигдалин, викликане патогенними мікроорганізмами2. При цьому боляче ковтати їжу, розмовляти й підвищується температура.

ГРВІ, ГРЗ, грип, коклюш чи скарлатина також викликають біль у горлі. У такому разі, неприємні відчуття у горлі включають сухість слизової оболонки, першіння, хриплий голос, сухий кашель3.

Не варто недооцінювати біль у горлі. Він спричинюється не лише сезонними захворюваннями, але й можливими ускладненнями. Бронхіту, запаленню легень, гаймориту чи синуситу можна запобігти завдяки вчасному лікуванню перших симптомів болю у горлі. Надійним помічником для дорослих є пастилки Гербалор для горла. Діткам від 3-5 років впоратись із болем в горлі допоможе унікальний сироп Гербалор Кідс для горла з обволікаючою дією. На відміну від незручного полоскання та спреїв, що можуть викликати бронхоспазм, Гербалор Кідс для горла має унікальну та комфортну форму сиропу. А ефективно подолати біль у горлі та зміцнити імунітет допоможуть натуральні складові препаратів: екстракт коріння алтеї зменшує запалення, екстракт трави чебрецю зніме спазм, а сік плодів бузини впорається з бактеріями.

 

  1. Комаровский Е. О. Если у ребенка болит горло [Электронный ресурс] — Режим доступа:http://lib.komarovskiy.net/esli-u-rebenka-bolit-gorlo.html
  2. Конев А. Боль в горле и ее возможные причины [Электронный ресурс] — Режим доступа:http://okeydoc.ru/bol-v-gorle-i-ee-vozmozhnye-prichiny/
  3. Орел А. Причины боли в горле [Электронный ресурс] — Режим доступа: http://www.likar.info/lor/article-58147-prichiny-boli-v-gorle/