03.08.2018 в 07:17

Рутин. Вітамін P

cute

Вітамін Р - життєво необхідний компонент, що відповідає за стан кровоносної системи, має імуностимулюючу дію та дозволяє зберегти молодість та красу завдяки потужному антиоксидантному ефекту.

Його назва походить від першої літери терміна «permeability», що в перекладі означає проникність. Провідна функція рутину - регулювання проникності судин. Крім того, за умов браку вітаміну Р неможливе нормальне засвоєння не менш важливого для організму вітаміну С. За це рутин також називають вітаміном С2, а приймати обидва радять комплексно.

 

Склад

Під спільною назвою “вітамін Р” об’єднані близько 150 флавоноїдів. Це фенольні сполуки рослинного походження, що не виробляються в організмі людини, але життєво необхідні для його роботи. Найважливіша функція флавоноїдів - регулювання стану капілярів.

Також вони беруть участь в окисно-відновних процесах, мають потужну антиоксидантну дію. Флавоноїди поглинають УФ-світло, мають жовчогінний, спазмолітичний, діуретичний, гіпоглікемічний та легкий седативний ефект.

 

Лікарські властивості

Вітамін Р відіграє провідну роль у підтримці функціонування судин. Це важливий компонент для синтезу колагену – білка сполучної тканини, що регулює проникність та еластичність капілярів. Завдяки цьому рутин також перешкоджає утворенню склеротичних бляшок у судинах та сприяє нормалізації тиску.

Також вітамін Р має протизапальну і протинабрякову дію, попереджає появу алергічних реакцій і навіть забезпечує знеболюючий ефект.

Деякі флавоноїди, що входять до складу рутина, також мають жовчогінну дію, можуть надавати протипухлинний ефект, перешкоджати виникненню виразок, і навіть демонструють радіопротекторні властивості, захищаючи організм від впливу радіації.

Крім того, варто ще раз зазначити, що вітамін Р має потужну антиоксидантну дію. Він регулює окислювальні процеси в організмі, що безпосередньо впливає на стан шкіри та процеси старіння.

 

Де шукати?

Флавоноїди з групи вітаміну Р містяться в багатьох овочах та фруктах з раціону людини. Рекордсмен з концентрації рутину - горобина чорноплідна. Також його багато в таких щоденних продуктах як цитрусові, волоський горіх, томати, виноград, малина та чорна смородина, капуста, зелений чай.

Але необхідно пам’ятати, що рутин руйнується під впливом високих температур, тому продукти, що містять цей вітамін, необхідно вживати без термообробки. У заморожених фруктах або ягодах концентрація вітаміну Р також значно знижується.

На щастя, сучасна медицина пропонує альтернативний метод поповнити резерв вітаміну Р в організмі. Сироп Гербалор Кідс Імуно містить в своєму складі ефективну комбінацію рутина з вітаміном С, що дозволяє засобу не тільки ефективно усувати симптоми застуди, а й стимулювати імунітет. Це допоможе дитячому організму якнайшвидше побороти хворобу.

 

  1. http://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/1152/rutin
  2. http://medhall.ru/rutin/
  3. http://mediclab.com.ua/index.php?newsid=926
  4. http://safeyourhealth.ru/rutin-pokazaniya-k-primeneniyu-i-poleznyie-svoystva-vitamina-r/